Manisa da Gezilecek Yerler - Müzeler/Kiliseler


Ege bölgesinde gezilecek yerler içinde tarihi ile öne çıkan Şehzadeler Şehri Manisa'daki müzeler ve kiliselerden bahsecedeğim sizlere bu yazımda.

Manisa Müzesi

manisa müzesi

Manisa Müzesi, Sultan III. Murat tarafından 1585’de  Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Mimar Sinan’ın Ege Bölgesindeki tek eseri olan Muradiye Medresesi olarak inşa edilen yapı 1937 senesinden sonra Manisa Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Muradiye Külliyesinin İmarethane kısmında ziyaretçilere açılan Manisa Müzesinin  Arkeoloji Bölümü, tadilat nedeniyle 2002 senesinde ziyarete kapatılmıştır. 

Muradiye Külliyesinin Medrese bölümünde 18 Mayıs 2011 günü yeni düzenlemesiyle Etnografya Bölümünün açılışı yapılarak ziyaretçilere hizmet vermeye devam etmektedir.

Batı Anadolu bölgesinin farklı yerlerinden derlenen arkeoloji bölümündeki eserler, yörede yaşayan eski uygarlıkların kültür ve yaşamları hakkında bilgi vermesi bakımından büyük önem taşımaktadır. Manisa Müzesinin başka bir önemli özelliği de, Lidya Krallığı’nın başkenti  olan Sardes Örenyeri’nde 1958 senesinden bu zamana yapılan kazı çalışmalarında bulunan eserlerin müzede sergilenmesidir. Müzenin arkeoloji bölümünde, bronz çağdan Bizans dönemi sonuna kadar lahitler, toprak kaplar, heykeller, mezar taşları, mozaikler, büstler, cam ve fildişi eserler sergilenmektedir. 

Müzede Sardes Örenyeri’nden çıkarılan eserlerin ve mozaiklerin sergilendiği Sart salonu, antik çağ altın takıları, gümüş eşyaları ve oyun takımları örnekleri ile antik çağdan Osmanlı dönemine kadar devam eden döneme ait altın, gümüş ve bronz sikkelerin bulunduğu hazine odası farklı bir çekiciliğe sahiptir. Ancak Arkeoloji Bölümü tadilat çalışmaları sebebiyle kapalıdır.



Akhisar Müzesi

akhisar müzesi


Batı Anadolu Bölgesinin en eski yerleşim birimlerimden olan Akhisar, 5000 senelik yerleşim alanı ve en çok bilinen adı Thyateira ile geçmişteki kadim medeniyetlerin en güzel kentlerinden birisidir.

Kültür Bakanlığı uzmanları tarafından Thyateira Antik kentinin yanında yer alan, 1932 senesinde yapılmış, bir bölümü de halen öğretmenevi olarak kullanılmaya devam edilen iki katlı yapının müze yapılmasına karar verilmiştir. Yapının bulunduğu yerin sit alanı olması sebebiyle izinlerin alınması, yapının röleve ve restorasyonunun yapılması ve müzenin tamamlanması 5 sene 11 ay 29 gün sürmüştür. Akhisar Müzesi, 2012 senesinde Ertuğrul Günay tarafından ziyaretçilerin hizmetine açıldı.

Akhisar Müzesi’nde  11 bölüm bulunmaktadır. Bu bölümler ise 1451 eserin sergilendiği arkeoloji ve etnografik eserlerden oluşmaktadır.

Arkeolojik seksiyonda, 18-11 milyon yaşlarında olduğu tahmin edilen el aletleri fosiller, idoller MÖ. 6000 senelerine tarihlenen Yortan seramikleri, MÖ. 700 senelerine ait seramik, gümüş kap ve altın buzağı, Hellenistik Dönem seramikleri, MÖ. 500 – MS. 200 tarihlerine ait olduğunu düşünülen figürinler, yağ kandilleri, mezar stelleri ve cam eserler sergilenmektedir. MÖ 500 senelerine tarihlenen Herakles mührü, Lir Çalan Eros, Aslan Başlı Küpe, altın yüzük, kolye, iğne, Hristiyanlık Dönemine ait alet ve eşyalarda bu bölümde sergilenmiştir.

Sart Kilisesi

sart kilisesi

Sart Kilisesi, günümüzde Manisa Salihli ilçesinde İzmir-Ankara yolu üzerinde bulunan Sart Köyü'nde bulunmaktadır. Sart’ta Lidya ve Arami dillerinde yazılmış bir yazıt bulunmukmaktadır. 

MÖ. 4. yüzyıla ait olduğu düşünülen yazıtta, Ovadya 20. ayette yer alan 'Sefarad'  adına rastlanmıştır. İberya ve Kuzey Afrika kökenli olan Sefarad Yahudileri'nin adı buradan gelmektedir. 

Manisa da gezilecek yerler arasında önemli yere sahip olan müzeler ve kiliseleri tanıtmaya çalıştım. Umarım yolunuz Manisa' ya düştüğünde gezme fırsatınız olur.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.