Manisa da Gezilecek Yerler - Antik Kentler

Ege de gezilecek yerler içinde olan, günümüzde ise Şehzadeler şehri olarak da bilinen, Spil Dağı ve Gediz Nehri arasında, İzmir-İstanbul kara yolunun kuzeyinde, İzmir’e 36 km mesafe de olan Manisa, Ege Bölgesinde gezilecek yerler arasında önemli şehirlerin içinde yer alır.

Dünyaca ünlü şifalı mesir macunu, sultaniye üzümü, tarihi ve doğal güzellikleri, sevecen insanları, yeşilin her tonuna sahip Spil Dağı, çiçeklerle dolup taşmış sokakları, küçük bahçeli  şirin evleri, miskin sokak hayvanlarıyla, ülkemizdeki metropol diye bilinen büyük şehirlerin karmaşasından uzak, sakin ve telaşsız hali ile gördüğünüz an büyüleyecek güzelliktedir Şehzadeler şehri Manisa.


Bu yazımda sizlere Manisa da gezilecek yerler arasında önemli bir yere sahip olan manisa da gezilmesi gereken antik kentlerden bahsedeceğim.

Sidas Antik Kenti

Sidas Antik Kenti

Sidas kelime anlamı olarak; güzel, kutlu orman manasına gelir. Sidas Antik Kentinin orijinal ismi Saittai’dir. Saittai ismi Türkler tarafından zamanla Sidas olarak değiştirilmiştir. Sidas antik kenti, Manisa Demirci’nin İcikler Kasabasında yer almaktadır.

Sidas Antik Kenti’nde günümüze kadar hiç kazı yapılmamış olmasına rağmen toprak üstünde kalan pek çok mimari parça sebebiyle, kentte önemli bir yerleşim olduğu görünen tarihi kalıntılardan anlaşılmaktadır.

Sidas Antik Kenti’nin kalıntıları toprak üstünde oldukça yoğundur. Ancak  günümüzde hiç ilgilenilmediğinden çok büyük bir bölümü toprak altında kalmıştır. Sidas Antik Kenti harabelerinin olduğu alanın hemen hemen hepsi toprak altında kaldığından zamanla tarım alanı haline dönüşmüştür. 

Sardes Antik Kenti

Sardes Antik Kenti

Manisa’nın Salihli İlçesine bağlı Sart Beldesi içinde bulunan Sardes Antik Kenti, Demir Çağı Lidya Krallığının başkenti olarak nitelendirilir. Tarihte tüm Batı Anadolu’yu egemenliğine almış bir imparatorluğun başkenti, sikkenin doğduğu yer ve ismi hayal dahi edilemeyecek kadar zengin olan Krezüs’ün (Karun) vatanı  Sardes, antik kent dünyasının en önde gelen şehirleri içinde yer almaktadır. Sardes Antik Kenti, kent planlaması konusunda kusursuzdur. Sardes Antik Kenti; Mezopotamya’daki en büyük savunma duvarı ile çevrelenmiştir.


Geçmişten günümüze kadar korunarak gelmeyi başaran dünyanın en görkemli İon düzeni tapınaklarından birine ev sahipliği yapan Sardes Antik Kenti, Roma yapısı olan anıtsal hamam-gymnasium kompleksi ve antik dünyanın en büyük havrasına ev sahipliği yapmaktadır. Sardes; Lidyalıların başkenti ve tek şehridir. 



Bintepe Tümülüsleri


Manisa şehrinin Salihli ilçesinde bulunan, Marmara Gölü’nün güney kısmında yer alan ve Lidya tümülüs mezarlık alanı olarak bilinen Bin Tepe Tümülüsleri, dünyanın en büyük tümülüs alanı olarak da bilinir. Bin Tepe Tümülüsleri, MÖ. 6. ve 5. yüzyıllarda bu peyzajın önemini anlatan unsurlardır. Kraliyet mezarlığı olarak Sardes’e bağlı olan Bin Tepe, Lidya dönemine ait kısmen bir mezarlık alanı değil, bu kültürün devamını gösteren bir anıt olmuştur.

Anadolu'nun en büyük Tümülüsleri olan Bintepe Tümülüsleri,  bölgenin önemli turistik noktalarından biri haline gelmiştir. Alyattes mezarı; 35 metre çapında çevresi ve dairesi 1115 metre, yüksekliği  69 metre olmakla Bintepe Tümülüsleri en büyüğüdür.

Aigai (Aiolis) Antik Kenti



Aigai Antik Kenti, Manisa’nın merkez ilçesine bağlı Köseler Köyünün güneyindeki Gün Dağı’ndadır. Aigai Antik Kenti, günümüze kadar ayakta kalabilmiş harabelerden oluşan bir antik kenttir. MÖ. 1100 senelerinde Yunanistan’dan gelerek kuzeybatı Anadoluya yerleşen Aioller tarafından kurulan 12 kent arasındadır. Özellikle Akropolisi çevreleyen teras duvarlarında kullanılan teknik, Aigai Antik Kenti'nin MÖ. 6. yüzyıldan beri güçlü surlarla çevrili olduğunu bize gösterir. Ayrıca, Aigai Antik Kenti’nin gerçek kuruluş tarihi tam olarak bilinmemektedir.

Günümüzde ise İzmir Körfezi ve Çandarlı Körfezi arasında bulunan ve antik çağda Aiolis olarak bilinen bölgeye yerleşen ve yeni kentler inşa eden Aioller, İzmir Körfezi’nin güneyine yerleşen İonlar'ın tam tersine iç kısımlarda da (Aigai ve Temnos gibi) kentler kurarak ticaretten çok tarım ve hayvancılığa önem verdiğini göstermiştir.


Manisa da gezilecek yerler arasında kişisel fikrimce en gözde yerlerden olan antik kentleri anlatmaya çalıştım.Umarım hoşunuza gitmiş, beğenmişsinizdir.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.