İzmir de Gezilecek Yerler - Müzeler

Ege Bölgesinin İncisi İzmir şehri, konumu gereği doğu ve batının kesiştiği bir coğrafyada yer almaktadır. Farklı pek çok medeniyetin yaşaması ve izlerini taşıması, şehre İzmir de gezilecek yerler açısından büyük avantaj sağlamış. İzmir de, geçmişten günümüze bölgenin hayat akışını değiştiren pek çok olay yaşanmıştır. Yaşanan olaylar sebebi ile, şehrin her yanında tarihi ve kültürel gelişmelerin izlerini taşıyan müzeler bulunmaktadır. Bu yazımda sizlere izmir de gezilecek müzelerden bahsedeceğim.

İzmir de Gezilecek Müzeler

Atatürk Müzesi


izmir atatürk müzesi


İzmir şehrinin Alsancak semtinde 1. Kordon olarak tabir dilen Atatürk Caddesinde bulunan İzmir Atatürk Müzesi, İzmir şehir merkezinde olan müthiş yapılardan biridir. 1875-1880 senelerinde halı tüccarlığı yapan Takfor tarafından ev olarak kullanılmak için yaptırılan yapı, mimari yapısı ile Kordon’un inci tanesidir. Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsen kullandığı eşyalar, Atatürk’ün zamanında yapmış olduğu İzmir ziyaretleri ve Mustafa Kemal ATATÜRK'ün yaşamından kesitlerin sergilendiği Atatürk Müzesi, 2015 senesinde yapılan restorasyon çalışması ile baştan aşağıya yenilenip ziyarete açılmıştır.

İzmir Atatürk Müzesi; Atatürk Cad. No:24 Alsancak adresindedir. Müzeye 15 Nisan-2 Ekim döneminde saat:09.00-19.00, 3 Ekim-14 Nisan döneminde ise saat:08.00-17.00 saatlerinde ziyaretçi kabul edilmektedir. Atatürk Müzesi, dini bayramlar da birinci gün saat 13.00’den sonra ziyarete açıktır.

İzmir şehrinin tarihini kusursuz sergileyen İzmir Atatürk Müzesi, İzmir de gezilecek müzeler arasında en özel olanıdır.

Radyo ve Demokrasi Müzesi


radyo ve demokrasi müzesi

İzmir Konak Belediyesi tarafından açılan butik müze olma özelliğine de sahip olan İzmir Radyo ve Demokrasi  Müzesi  şehrin tarihini yansıtan semti olan Basmane-Altınpark’ta hayırsever Fahrettin Çemşir tarafından bağışlanan Asmalı Ev adı ile bilinen iki katlı ev içinde düzenlenerek  5 Aralık 2013’te halka açılmıştır. Müze için bağış yapılan 1920 senesinden günümüze kadar kullanılmış eski  radyolar sergilenmekte.

İzmir Radyo ve Demokrasi Müzesi koleksiyonu tahmini olarak 150 radyo, pikaplar, çok sayıda plaklar ve interaktif eserleri bünyesinde barındırmaktadır. Müze 6 odadan ve bir kütüphaneden oluşmaktadır.      
  
İzmir Radyo ve Demokrasi Müzesi planlanan tarihler de değişik konular da film gösterimleri de yapmaktadır. Müze de günümüzün önemli radyo programcıları ile söyleşiler düzenlenmeye devam edilmektedir. 


Neşe ve Karikatür Müzesi



neşe ve karikatür müzesi



İzmir Konak Belediyesi'nin butik müzelerinden birisi de İzmir Neşe ve Karikatür Müzesi’dir.  İzmir'in ve ülkemizin mizah birikimini halkla buluşturma adına 1879 senesinde inşa edilen binanın restore edilmesi ile 20 Ocak 2012 tarihinde halkın ziyaretine açılmıştır. İzmir Neşe ve Karikatür Müzesi Koleksiyonuna, dünyaca ünlü karikatüristlerimizden olan Niyazi Yoltaş, Güngör Kabakçıoğlu, Eflatun Nuri Erkoç gibi ünlü isimlerin karikatürleri yanısıra karikatür konulu dergi ve kitaplar da yer almakta. İzmir Neşe ve Karikatür Müzesi’nde ayrıca yurtdışı ve yurtiçi kaynaklı güncel sergiler de açılmaya devam edilmektedir.

İzmir Key Museum

izmir key museum

İzmir Key Museum; İzmir Torbalı’da bulunan bir otomobil müzesidir. Ülkemizin en büyük klasik otomobil müzesi olma ünvanına sahip olan Key Museum, klasik araba tutkunlarının buluşma adresi olarak büyük bir ilgi görmekle beraber, sadece otomobil tutkunlarına değil, dünya otomobil tarihini bilmek öğrenmek isteyenlerin de keyifle vakit geçireceği bir müzedir. Türkiye’nin en büyük otomobil müzesi olma özelliği taşıyor.

İzmir Key Museum bünyesinde bulunan 130 otomobil ve 40 motosiklet ile geçmişe yolculuk yapmak isteyen ziyaretçilerin vazgeçemeyeceği niteliktedir. 6 Mayıs 2015 tarihinde, Özgörkey ailesinin açmış olduğu İzmir Key Museum, İzmir’in turizm potansiyelini de artırmaya hızla devam etmektedir.


İzmir Arkeoloji Müzesi


izmir arkeoloji müzesi


İzmir Arkeoloji Müzesi 1927 senesinde Aya Vukla (Gözlü) Kilisesi'nde ziyarete açılmıştır.  Ancak Müze 1984 yılından bu zamana kadar Konak'ta bulunan Bahribaba Parkı içinde hizmet vermeye devam etmektedir.

Milet, Bayraklı, Klazomenai, Efes, Bergama, Teos ve İasos gibi Ege Bölgesinin çeşitli bölgelerinde yapılan kazılarla ortaya çıkarılan ve Batı Anadolu kültürüne ışık tutan eserler müze ve bahçesinde sergilenmektedir.

Müzenin giriş katında Taş Eserler Salonu bulunur. Taş eserler salonunda, mermer ve taş heykeltıraşlık eserleri, portreler ve masklar, büyük heykeller, büstler sergilenmektedir. Ayrıca İzmir Arkeoloji Müzesi’nde Roma Dönemi’ne tarihlenen mermer “Androklos Heykeli” de sergilenmektedir. Müzenin üst katındaki Ord. Prof. Ekrem Akurgal Seramik Eserler Salonu, kronolojik bir sıra hâlinde düzenlenmiş, çeşitli kazılar ile bulunan Prehistorik Çağlar’dan Bizans Dönemi’ne kadar çok sayıda eser sergilenmektedir.

Ege Denizi’ndeki batıklardan çıkarılan “Bronz Koşan Atlet Heykeli” ve “Bronz Demether Heykeli” İzmir Arkeoloji Müzesinin en çok ilgi çeken eserlerindendir.


Bronz heykeller ile aynı yerde yer alan Hazine Odası müzenin ilgi çeken farklı bir bölümüdür. Bu kısım da; Klasik, Roma, Arkaik, Helenistik, Bizans ve İslami Dönem’e ait sikkeler ile Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait altın, gümüş ve kıymetli taşlar, süs eşyaları ve cam eşyaları görmek mümkündür.

Bu makalem de sizlere bir İzmir'li olarak İzmir de gezilecek yerler, müzeleri bildiğim kadarıyla anlattım. Umarım İzmir de gezilecek yerler, müzeler yazımı beğenmişsinizdir.

1 yorum:

  1. İzmir harika bir şehir. Kordon boyunu hiçbir yere değişmem.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.