Ege Bölgesi Gezilecek Yerler


Bu websitesinin  asıl amacı ve konusu Ege Bölgesinde gezilecek yerler hakkında bilgi vermektir. Genel olarak Ege Bölgesi hakkında kısa bir bilgi paylaşımından sonra il ve ilçe bazında detaylı olarak Ege Bölgesinde gezilecek yerler, görülecek mekanlar hakkında paylaşım yapmaya başlayacağım.

Ülkemiz, üç farklı iklim tipinin görüldüğü, dört mevsimin yaşandığı, üç tarafı denizler ile çevrilmiş, ayrıca bir iç denize ev sahipliği yapan ılıman kuşak ülkelerinin en başında yer alır. Ülkemizde yükselti batıdan doğuya doğru artar. Bitki örtüsü ise maki, bozkır ve orman olarak değişiklik gösterir.
Türkiye genelinde bu farklılıklar sebebiyle bitki örtüsü, yeryüzü şekilleri ve iklim merkezli temel değişiklikler coğrafi bölgelerin oluşmasına sebep olmuştur. 7 coğrafi bölgeden oluşan ülkemiz de Ege Bölgesi de bu bölgelerden biridir.

Ege Bölgesi, ülkemizin en batısında bulunan bir kıyı bölgesidir. Zaten ismini de Ege Denizi’nden almıştır. Ege Bölgesi yüz ölçümü olarak diğer bölgelere göre nazaran daha küçük bir bölgedir. Ege Bölgesi'nin kıyısı kuş uçuşu olarak en kısa, gerçekte ise ülkenin en uzun kıyı şeridi oluşudur. Ege Bölgesi’ndeki iklim, yeryüzü şekilleri ve bitki örtüsü bölgenin kendine özgü özelliklerini barındırmasına sebep olmuştur. Akdeniz İklimi ve maki bitki örtüsü Ege Bölgesi'nde hakimdir. Ege Bölgesi'nde dağlar denize dikine uzanır, kıyı şeridi girintili çıkıntılıdır. Bölgedeki  akarsular, mendereslerden oluşmuştur. Bölge de kendine özgü tarım ürünleri yetiştirilir. Ege Bölgesi; Marmara Bölgesinin hemen ardından ülkemizin en çok göç alan bölgesidir. Bu sebeple Ege Bölgesi'nde nüfus yoğunluğu günden güne artmaktadır.

Ege Bölgesi, her alanda Türkiye’nin en önemli bölgelerindendir. Bölgenin hemen her yerinde tarım ve ticaret gelişmiştir. Ege Bölgesi'nde bulunan sahil şeridinde önemli yarım adalar ve ticari limanlar bulunur. Ege Bölgesi'nin özellikle iç taraflarında seramikçilik, dokumacılık, kilimcilik, madencilik oldukça gelişmiştir. Bölgede sanayi, turizm ve ulaştırma son derece  gelişmiştir. Ülke geneline nazaran sağlık, eğitim ve ulaşım gibi hizmet sektörleri hat safhada gelişmiştir. Ege Bölgesi bünyesinde turistik ve sanayi şehirleri barındırmaktadır. Ege Bölgesi'nden elde edilen turizm gelirleri ülkemiz için ayrıca büyük gelir kaynağı olmuştur.

Ege Bölgesinin; İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak adında sekiz şehri bulunur.





Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.