İzmir de Gezilecek Yerler - Antik Kentler

İzmir gezilecek yerleri ile hem ruhlara hem de gözlere hitap eder. İzmir şehrine ister seyahat amaçlı isterse gezme amacı ile yolunuz düşerse gezip de görmeye değecek pek çok yeri olduğunu bilmenizde fayda var. Sizin için detaylı olarak hazırladığım İzmir de gezilecek yerler - antik kentler yazım ile gezi güzergahınızı rahatça şekillendirebilirsiniz.

Günümüze eski uygarlıkların tarihi miraslarını bıraktığı şehir olan İzmir, sıcacık insanlarıyla dikkat çeken Ege denizine kıyı olan bir liman şehridir. İzmir şehri, Ege denizine kıyısı olmanın verdiği avantaj ile eşsiz güzellikteki plajları, sanatsal etkinlikleri ve turistik mekanları ile hem yaşam için hem de turist olmak  için ülkemizdeki nadide şehirlerdendir.

İzmir şehri, yaşamanın tadını çıkarmayı bilen insanların yaşadığı, diğer büyük şehirler de olan telaş ve karmaşanın olmadığı, tabiri caizse huzurun vücut bulduğu şehirdir. Ülkemizin üçüncü büyük şehri olan İzmir cıvıl cıvıl bir Ege şehri olsa bile adeta tatil kasabası sakinliğini sürdürmeyi halen başarmaya devam etmektedir. Bu sebeple  İzmir’de hayat aceleye gelmez.  Bu duruma izmir de gezilecek yerleri keşfetmek de dahildir.

Bu yazımda sizlere İzmir de gezilecek yerler arasında olan Antik Kentlerden bahsedeceğim.
  
Allianoi Antik Kenti

Allianoi Antik Kenti

İzmir de gezilecek yerler arasında tarihi yapısıyla öne çıkan Allianoi Antik Kenti, İzmir’ in Bergama ilçesinde Yortanlı Baraj alanının tam ortasında yer alır. Paşa Ilıcası mevkiinde bulunan Allianoi Antik Kenti, termal bir kent özelliği taşır. Allianoi Antik Kenti hakkında P. Aelius Aristides’in Hieroi Logoi kitabında  söz edilmektedir. Günümüzde Allianoi Antik Kenti hakkında bilgi veren tek kaynak da budur. Allianoi Antik Kenti, 30 bin metrekarelik dev bir alanı kapsar. Termal kent olması sebebiyle bölgede ılıca kompleksi bulunur. Kentte bulunan üç katlı ılıcadaki muhteşem mozaikler görülmeye değerdir. 

Pitane Antik Kenti

Pitane Antik Kenti


İzmir de gezilecek yerler arasında olan Pitane Antik Kenti , Dikili Çandarlı’ dadır. Luwiler tarafından kurulduğu  düşünülen kelime olarak suyu bol anlamında kullanılan Pitane Antik Kenti’nin ne zaman kurulduğu bilinmemektedir. Pitane Antik Kenti  hakkındaki  tek gerçek bilgi kentin tarihinin Helen öncesine dayandığıdır.

İlk çağ kaynaklarında ismi geçmeyen Pitane Antik Kenti, M.Ö. 88. yüzyılda isminden söz ettirmiş olsa da,  Pitane Antik Kenti hakkında  detaylı bir bilgi bulunmamaktadır. Pitane Antik Kenti ‘nde bulunup çıkarılan kadehler, vazolar, mezarlar, ölü külü kapları ve arkaik bir erkek heykeli görülmeye değecek kalıntılardandır. Pitane Antik Kenti’nde bulunan Arkaik erkek heykeli günümüzde Bergama Müzesi’nde halen sergilenmektedir. Pitane Antik Kenti’nde bulunan kalıntıları inceledikçe ilginç ve hoş vakit geçireceğinize şüpheniz olmasın. 

Efes Antik Kenti 

Efes Antik Kenti


İzmir de gezilecek yerler içinde bence en güzel antik şehir olan Efes Antik Kenti, şehrin Selçuk ilçesinde bulunmakta. Tarihte tamamı mermerden yapılan ilk şehir olan Efes (Ephesus), geçmişi MÖ 6000 senelerine dayanmaktadır. Efes Antik Kenti, adını ana tanrıça manasına gelen Arzawa Krallığı’ndaki Apasas şehrinden almakta.

Akdeniz mevkinin en büyük antik kenti olan Efes Antik Şehri, benzersiz bir kent. Günümüzde gezilen Efes Antik Kenti, Büyük İskender’in halefi olan Lysimakhos tarafından, Panayır ve Bülbül dağları arasındaki vadiye MÖ 300 senelerinde kurulmuş. Zamanında dönemin en büyük liman şehri olan Efes Antik Kenti, MÖ 133’te Roma egemenliğe girmiş; politik, ticari ve dini merkez olarak 5. ve 6. yüzyıllarda Küçük Asya eyaletinin başkenti olmuştur.

Efes Antik Kenti zamanında ünlü bir liman kenti olması sebebiyle ticaret, kültür ve sanatta gelişmesine ve en varlıklı şehirlerinden biri olmasını sağlamış. Efes Antik Kenti’nde  görkemli tapınaklar, yörenin en büyük kütüphanesi ve felsefe okulu bulunmaktadır.

Hellenistik ve Roma çağlarında en güzel günlerini yaşayan Efes Antik Kenti’nin nüfusu 200 bini aşmış ve günümüzde gördüğümüz kalıntıların hemen hemen hepsi Roma döneminden kalmadır. 

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.